Announcement

Collapse
No announcement yet.

Accident fatal de scufundari - Hurghada Septembrie 2017

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Pe lāngă multe altele,
  Aveți grijă cu cine mergeți la scufunfari! Centre, ghizi, buddies, căpitani de ambarcațiuni. Informați-va in prealabil, studiați-i la fața locului și dacă aveți dubii, vedeți-va de treabă.
  Īn Egipt, Sharm sunt centre super cu ghizi super și cu bărcile lor. Nu abdică de la normele de siguranță (ex. limitează recreaționalii la 30m), nu te baga in locuri periculoase (ex.la drift sare un ghid să vadă, in prealabil, curentul, chiar dacă e știut de principiu), fac briefingul cum trebuie, nu risipesc grupul, au planuri de contingență și multă experiență. Căpitanii lor nu pun pe nimeni īn pericol ( īnainte de jump se da semnal sonor; nu-și lasă scafandrii in bulău, sunt foarte multe adăposturi sau schimbă planul)
  Dar sunt și mai mulți idioți, nu numai īn Egipt, fara experiență, toxici și periculoși. Nu insist, dar, atenție mărită!
  Altele s-au mai spus..
  Aș vrea doar:
  Cumpărați-va computer īnainte să aveți labe.
  Scufundați-va conform pregătirii și numai dacă sunteți ok din toate punctele de vedere.
  Ape limpezi!

  Comment


  • Reiau: este nevoie de cate un punct de vedere oficial al organizatiilor mentionate anterior: DAN. NAUI. Pentru ca acolo sunt oameni cu o experienta imensa si care pot fi obiectivi. Nu suntem obiectivi nici noi, cei care n-am participat, si nu sunt obiectivi nici cei prea implicati emotional (iar topicul asta, sa-mi fie iertat, musteste de implicare emotionala, nici n-avea cum sa nu fie asa...). Si tot NAUI si DAN sunt cei care pot sa stabileasca daca conditiile de scufundare sunt cele care au dus la deces sau daca accidentul a fost doar dintr-o cauza pur medicala si s-ar fi intamplat oricum la un moment dat in timpul unei scufundari. Hartia aia de la autoritatea egipteana e buna de sters la ... daca ce scrie acolo nu e confirmat de un verdict impartial.

   Si tot pentru obiectivtate/impartialitate ar trebui sa stim si cum se vede povestea din partea cealalta a gardului. Restul e gargara.

   Comment


   • S-a spus că pe certificatul medico-legal egiptean e scris AGE (arterial gas embolism).
    De ce ar fi părtinitor?
    Cineva spune că fata avea ochiul drept deschis; deci manifestare pe o parte; pierderea cunoștinței a survenit rapid; aerul din butelie era 30bar. Toate astea ce īnseamnă?
    Alta..
    Văd că se vorbește de coborāre la 40m pe aer.
    NDL este 9min. Adică, de la īnceputul descensiunii, pānă la īnceputul ascensiunii.
    Ce s-a scris arată că s-a depășit lejer NDL-ul.
    Dacă viteza de urcare a fost mare (n-avea computer să vadă) și nu s-au făcut nici deco stopuri (cum s-a spus) e foarte posibil și un DCS. (tot cu manifestări de accident vascular cerebral).
    Acum văd că "partea cealaltă a gardului" nu zice nimic.
    S-o fi discutat profilul scufundării la briefing?
    Cei fără computer s-au uitat pe Dive Planner?
    Pare că au fost profundimetre. Dar ceasuri au avut?
    Ce trebuiau să stabilească la briefing că trebuie să facă (toți) cānd primul semnaliza 100bar? Dar 70 bar? Asta īn cazul că nu se depășea NDL time. Dar pare că s-a depășit - a fost deco dive.
    Nu știu siteul...dar am văzut că se poate cobori pānă la vreo 27m, deasupra gorgonelor, apoi intra pe platoul de nisip spre recif, urcandu-se astfel spre 15m și termină īn lagună, la adăpost.
    Sau, mai conservativ, se putea coborī pānă la 22m, pe lāngă recif, cu curentul in spate, drift pānă īn lagună, NDL total bottom time, 37min.
    Ce s-a căutat la 40m, limita recreationalului și pe aer?
    Descrierea Small Giftun arată intrarea neadapostita, posibil choppy sea (cum a si fost), coborāre in curent ce poate fii puternic (numai nord, spre lagună), "fără fund" (mai apoi intri pe platou) - fără computer. Plus bărcile vājāind pe deasupra!
    Nu-i cam mult pentru un grup mărișor, eterogen, cu doar doi ghizi, cu mulți īncepători, mergānd pe paliere diferite, etc?
    Dar organizarea pentru prim ajutor a excursiei?
    N-am auzit respirație artificială in apă, folosirea pocket mask. Afară, pe barcă se vorbește despre CPR și respirație artificială gura la gura. Nimic despre administrare de oxigen īmpreună cu respirația artificială. Ba chiar cineva zice că nu se da oxigen la AGE. Pare că nici nu a existat kit de oxigen.
    Īntrebări simple....seci.... fără emoții.
    Last edited by Razvan66; 04-11-17, 13:12.

    Comment


    • Trist, foarte trist ce s-a intamplat. Indiferent cate RIP-uri bagam noi pe forum n-o sa stearga durerea celor care au cunoscut-o.
     O sa postez aici deoarece am facut advanced cu Ion Buncea acum 6 ani. Nu este instructorul perfect, am avut asteptari mai mari dar vreau sa punctez cateva chestii pe care mi le aduc aminte de la curs.

     1. Am facut exercitiul de navigatie si pe uscat inainte sa-l fac in apa, a stat destul de mult sa-mi explice
     2. Exercitil cu SMB nu mi-a iesit din prima, dupa scufundare mi-a mai explicat odata si a iesit la urmatoarea scufundare
     3. A fost cineva care facea curs pentru OW si nu a mai facut ultima scufundare deoarece era obosit, a ramas ca vine alta data si o face - nu mai stiu daca s-a facut
     4.Ne-a explicat tuturor cateva noduri care ne pot fi utile
     5. Nu mai stiu daca examenul l-am dat inainte sau dupa scufundari dar:
     - la examen am fost 4: eu pentru AOWD si 3 pentru OWD
     - nu s-a copiat la examen
     - a fost cineva care a fost invitat sa mai studieze
     - dupa corectare a mai explicat unele intrebarile pe care le-am gresit fiecare
     6. Desi au fost chestii care putea fi explicate mai bine eu consider ca totusi a fost cat de cat ok cursul, se putea si mai bine dar nu se poate spune ca am dat banul si am luat brevetul

     Eu nu am mai facut si alte cursuri deoarece vreau sa raman la recreational, imi este suficient AOWD

     Daca intre timp a scazut standardele nu pot decat sa fiu dezamagit, era pe lista cu instructori pe care am dat-o unor colegi care vor sa faca OW la vara.

     Cel putin un lucru bun tot iese din discutiile astea. Oamenii care au experienta dau sfaturi, lumea citeste si poate pe viitor discutiile astea previn un accident similar.

     Dumnezeu sa o odihneasca in pace si celor care au cunoscut-o sa le dea putere sa mearga mai departe.


     Last edited by Bodanel; 08-11-17, 09:01. Reason: mi-am mai amintit ceva

     Comment


     • Cum naibi, NAUI OWD nu știu să scrie corect "buddy" cānd testele de brevetare sunt in engleza.?      ..
      Last edited by Razvan66; 09-11-17, 06:50.

      Comment


      • Nu neaparat. Le poti traduce linistit in orice limba a pamantului iti place. Pe de alta parte "NAUI AOWD" desi este un termen popular, ca si calificare de diving nu exista.

       Comment


       • https://en.wikipedia.org/wiki/Swimmi...ulmonary_edema

        Comment


        • Stie cineva ceva nou despre Ion Buncea?

         Comment


         • nu imi vine sa cred.... ((          Last edited by zenno; 09-12-18, 23:17.

          Comment

          What's Going On

          Collapse

          There is currently 1 user online. 0 members and 1 guests.

          Most users ever online was 95 at 14:20 on 18-05-19.

          No user is online now.
          Working...
          X